Αναμενόμενα Αποτελέσματα

Το έργο αναμένεται να έχει αξιόλογα αποτελέσματα τόσο σε κοινωνικό επίπεδο, όσο και σε οικονομικό.

Η κοινωνική διάσταση των αποτελεσμάτων στηρίζεται στη χρήση ανοιχτών τεχνολογιών και στην παραγωγή ανοιχτών δεδομένων. Στα πλαίσια του έργου υλοποιείται μία ψηφιακή υποδομή (πλατφόρμα), η οποία αντλεί δεδομένα από αισθητήρες που κατασκευάζονται από ανοιχτό υλικό (open hardware).

Παράλληλα αναπτύσσεται ένα σετ από οδηγίες για το πως μπορεί κάποιος να συναρμολογήσει τους αισθητήρες, να τους τοποθετήσει και να τους συνδέσει στην πλατφόρμα. Τα περιβαλλοντικά δεδομένα που παράγονται από αυτή τη διαδικασία γίνονται διαθέσιμα ως ανοιχτά δεδομένα προς το ευρύ κοινό, την επιστημονική κοινότητα και κάθε άλλο σχετικό φορέα ή οργανισμό. Η συγκεκριμένη προσέγγιση ενδυναμώνει πρακτικές πληθοπορισμού (crowdsourcing) και επιστήμης των πολιτών (citizens’ science).

Πλεονεκτηματα του Open ELIoT

Χαμηλο κοστος

Το κόστος της διαδικασίας είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σύγκριση με την κύρια εως τώρα τεχνική παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων στα υδάτινα σώματα, της επιτόπιας δειγματοληψίας, που απαιτεί τη μετάβαση εξειδικευμένου προσωπικού στα σημεία δειγματοληψίας, τη χρήση ειδικού εξοπλισμού, τη ανάλυση σε εργαστήρια κ.α.

Αυξηση της πυκνοτητας των δεδομενων

Η πυκνότητα των δεδομένων είναι πολύ αραιή και σε Εθνικό επίπεδο πολλές φορές δεν ξεπερνάει τις 3 φορές κάθε έτος. Οι ‘έξυπνοι’ αισθητήρες ανοιχτού υλικού δημιουργούν καθημερινή και σταθερή ροή δεδομένων.

Μειωση του χρονου ληψης αποτελεσματων

Τα δεδομένα παράγονται και μεταφέρονται για ανάλυση στην ανοιχτή πλατφόρμαν, η οποία αποτελεί το διαδικτυακό χώρο συλλογής, αποθήκευσης, επεξεργασίας, ανάλυσης και απεικόνισης των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, μειώνοντας δραματικά τη χρονική διάρκεια της όλης διαδικασίας.

To Open ELIoT είναι ένα έργο σύμπραξης των επιχειρήσεων ΕΧΜ και Αργυρόπουλος και Συν. με τον ερευνητικό Οργανισμό ΕΛΚΕΘΕ 

Με στόχο την παροχή μιας υψηλού επιπέδου λύσης για την παρακολούθηση και ανάλυση περιβαλλοντικών παραμέτρων σχετικών με τα επιφανειακά ύδατα, με χρήση ανοιχτών και σύγχρονων τεχνολογιών και υλικού.

Βρείτε μας στα Social Media
Υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ

και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα &
Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: Τ1ΕΔΚ-01613)

Γραφτείτε στο Newsletter για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας
Στείλτε μας τις απορίες ή τα σχόλια σας & θα επικοινωνήσουμε μαζί σας
Τα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.
Μετάβαση στο περιεχόμενο