Περιβαλλοντικη παρακολουθηση στο Διεθνη Αερολιμενα Αθηνων

Φωτογραφία από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

Η Ex Machina σε συνεργασία με το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ανέπτυξε ένα πρωτοποριακό ΙοΤ έργο για την παρακολούθηση αέριων ρύπων και στάθμης θορύβου κατά την απογείωση αεροσκαφών.

Η καταγραφή ατμοσφαιρικών ρύπων αφορά στην παρακολούθηση και την ανάλυση των συγκεντρώσεων όζοντος (O3) και μικροσωματιδίων (PM1, PM2,5, PM10) της ατμόσφαιρας στην περί το ΔΑΑ περιοχή. Η λύση της Ex Machina συνίσταται σε μια εξαιρετικά φορητή, αυτόνομη, συνδεδεμένη στο Ίντερνετ συσκευή παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, για την οποία δημιουργήθηκε εξειδικευμένο και προσαρμοσμένο υλικολογισμικό. Κάθε σταθμός – κόμβος είναι εξοπλισμένος με αισθητήρες θερμοκρασίας, υγρασίας, ατμοσφαιρικής πίεσης, όζοντος και σωματιδίων. Οι μονάδες αμφίδρομης επικοινωνίας, GPRS και LoRaWAN, εξασφαλίζουν τη συνεχή ροή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο στο νέφος, καθώς και τη μεταφόρτωση πρωτογενών δεδομένων και την αναβάθμιση του υλικολογισμικού. Ο κάθε κόμβος είναι αυτόνομος ενεργειακά καθώς φέρουν φωτοβολταϊκό πάνελ και μπαταρίες λιθίου, που επιτρέπουν τη συνεχή αυτόνομη λειτουργία χωρίς την ανάγκη για εξωτερική πηγή ενέργειας.

Η παρακολούθηση της στάθμης θορύβου κατά την απογείωση των αεροσκαφών γίνεται με εξειδικευμένους αισθητήρες θορύβου, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος ενός εκ των διαδρόμων απογειώσεως του ΔΑΑ. Οι αισθητήρες παρακολουθούν αδιάλειπτα τη στάθμη θορύβου, καταγράφοντας τα δεδομένα των απογειώσεων και τροφοδοτώντας τα στην ΙοΤ πλατφόρμα. Εκεί λαμβάνει χώρα η επεξεργασία τους και η απεικόνιση της πληροφορίας στον τελικό χρήστη. Η πληροφορία αυτή συμβάλλει στη λήψη αποφάσεων αναφορικά με τη στάθμη θορύβου.

Περισσότερα για το έργο

To Open ELIoT είναι ένα έργο σύμπραξης των επιχειρήσεων ΕΧΜ και Αργυρόπουλος και Συν. με τον ερευνητικό Οργανισμό ΕΛΚΕΘΕ 

Με στόχο την παροχή μιας υψηλού επιπέδου λύσης για την παρακολούθηση και ανάλυση περιβαλλοντικών παραμέτρων σχετικών με τα επιφανειακά ύδατα, με χρήση ανοιχτών και σύγχρονων τεχνολογιών και υλικού.

Βρείτε μας στα Social Media
Υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ

και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα &
Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: Τ1ΕΔΚ-01613)

Γραφτείτε στο Newsletter για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας
Στείλτε μας τις απορίες ή τα σχόλια σας & θα επικοινωνήσουμε μαζί σας
Τα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.
Μετάβαση στο περιεχόμενο